Douglashout

16 Januari, 2018

Douglashout

Over Douglashout.

Douglashout is één van de hardste Europese houtsoorten, en heeft een fijne tot matig grove nerf.
Als onbehandeld hout heeft het een lange levensduur, eventueel geïmpregneerd gaat het helemaal lang mee.
Na het drogen word het Douglashout steeds harder, het word taaier.
De kleur van het kernhout is roodbruin, en het spinthout daaronheen heeft een geelachtige kleur.
Onbehandeld Douglas zal relatief snel vergrijzen. Om vergrijzing te voorkomen kunt u direct na montage het Douglashout behandelen met een douglasbeits.
U kunt ook kiezen voor kleurloos geïmpregneerd Douglashout, let wel op dat dit geen eindafwerking is, het vergrijzen zal minder snel gaan, maar wel gebeuren.
Tegen schimmels en aantasting is dit wel een preventief middel.
Een andere optie is het douglashout groen te laten impregneren, of het in zwarte impregneermiddel te laten dompelen, uiteraard bent u dan de kenmerkende douglaskleur kwijt, de mooi houttekening blijft wel.
Woodvision bied ook de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van buitenverblijven in kleur te laten spuiten. Dit kan in diverse kleuren, zie ook de tuinverblijven catalogus 2018 voor meer informatie.

Het verwerken van Douglashout:

Als men Douglashout in de grond plaatst, dan dient men wel het hout onder druk groen te impregneren, alleen dan is een langere levensduur te garanderen.
Bij montage met schroeven en nagels, word voorboren aangeraden, reostvrij bevestigingsmateriaal voor delen die vochtig kunnen worden heeft de voorkeur.
Het Douglashout laat zich goed verlijmen, eventueel wel even ontvetten.
Het hout laat zich goed verwerken met scherp gereedschap. Met scherp gereedschap krijgt u strakke zaagsnedes zonder al te veel splinters.

De Toepassing van Douglashout:

Het Douglashout van Woodvision laat zich prima gebruiken voor houten constructies buitenshuis. Denk aan veranda's , pergola's, vlonders, meubels, bruggen en schuttingen.
Voor gebruik binnenshuis zou het hout verder teruggedroogd moeten worden, als u het dogulashout van woodvision binnen gaat toepassen, zal het hout verder krimpen, kunnen vervormen, en gaan scheuren.